فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 155 (تابستان 1401)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 155 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریده امینی، فاطمه حبیبی*، سیده شیرین حجازی صفحات 4-37

    بررسی کمی و کیفی پژوهش های انجام شده در هر حوزه مطالعاتی، درک صحیحی از روند انجام پژوهش ها، روش های مورد استفاده و چگونگی پیشرفت در آن زمینه را فراهم می آورد. همسو با انجام فعالیت های پژوهشی به ویژه در مطالعات میان رشته ای، که به دستاوردهای جدیدی انجامیده، ضروری است پژوهش ها با مروری نظام مند مورد ارزیابی قرار بگیرند تا از این طریق، نخست مطالعات پیشین، رویکردها و موضوعاتی که مورد توجه پژوهشگران بوده است، مشخص شود و دوم اینکه درنتیجه این کار سنجه ای برای انجام پژوهش های آینده در آن حوزه در دست باشد که از طریق آن، خلاها و زمینه های مناسب شناسایی و معرفی شود. از میان ابزارهای مطرح شده در حیطه مطالعات میان رشته ای قرآن و حدیث، پژوهش حاضر بر مرورنظام مند و ارزیابی استنادی مطالعات زبان شناسی شناختی متمرکز شده است؛ ازاین رو در این مقاله همه پژوهش های انجام شده در بازه زمانی سال های 1385 تا نیمه اول 1400 در قالب 112 مقاله، نه رساله، پانزده پایان نامه و شش کتاب بررسی شده است. بررسی سیر نشر آثار، نحوه نشر، تعیین پرکارترین نویسندگان و پراستنادترین کتاب ها و مقالات، محاسبه میزان استناد به انواع محمل های اطلاعاتی، تعیین وضعیت پوشش زبانی استنادها، وضعیت مقالات پژوهشی، تعیین میزان و نحوه مشارکت و همکاری محققان در انجام تحقیقات، ارزیابی کیفی آثار از حیث پیکره پژوهش، حیطه پژوهش و ارزیابی محتوایی ازجمله دستاوردهای پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، زبان شناسی شناختی، مرور نظام مند، مطالعات میان رشته ای، تحلیل استنادی
  • مهدی باقری*، احد فرامرز قراملکی صفحات 38-57
    مقاله حاضر به جستجوی مسایل پژوهشی مربوط به آیه 23 سوره انبیا و طبقه بندی روشمند این مسایل، همراه با تامل در روش پاسخ به هر مسیله می پردازد. این تحقیق در پی پاسخ به این پرسش اصلی است که مواجهه   مسیله محور چگونه می تواند با عبور از «مشکل» و دشواره مفهوم خدای لایسیل به «مسایل» متمایز در سه مجموعه تحلیل پیام، مبانی پیام و فراپیام دست یابد و درضمن، حسن بودن این مسایل را تامین کند. روش پژوهش در بخش «تحلیل پیام»، تحلیل منطقی ساختار محتوایی آیه در قالب چهار شاخه فرعی بیان معنا، تحلیل مفهومی، تحلیل  گزاره ای و تحلیل سیستمی است. در بخش «تحلیل مبانی پیام»، با روش تبیین «علل» پیام های آیه به تحلیل مبانی تصوری و تصدیقی مفاد آیه می پردازیم و در بخش «تحلیل فراپیام»، پیامدها، لوازم، نتایج و آثار عینی مفاد آیه را تحلیل و طبقه بندی می کنیم. مواجهه مسیله محور با آیه لایسیل با لحاظ کردن چندتباری بودن مسایل نهفته در آیه، از آفت های درهم آمیختن بدون انسجام مرز رشته ها، تفسیر تک بعدی و تحویلی نگر، تطبیق نظریه ها بر مضمون آیه و تفسیربه رای گذار کرده و لزوم رهیافت میان رشته ای در تفسیر آیه و کاربرد روشمند تحلیل سیاق، منطق قدیم و جدید، فلسفه و کلام را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مواجهه مسئله محور، روش شناسی، آیه لایسئل، تحلیل پیام، تحلیل فراپیام
  • محسن کارگر، کمال صحرائی اردکانی*، یاسر رضاپور میرصالح، یحیی میرحسینی صفحات 58-81
    مرگ اندیشی یکی از توصیه های موکد اسلامی است. در این نوشتار با هدف کشف مدل مرگ اندیشی دینی بر داده های نهج البلاغه تمرکز شده است. روش تحقیق از نوع روش تحلیل کیفی و به شیوه نظریه زمینه بنیاد (Grounded Theory) است. نخست به کمک نرم افزار دانشنامه علوی، گزاره های مشتمل بر واژه «موت» و مترادف های آن استخراج و با رویکرد استراوس و کوربین در سه مرحله کدگذاری شد. از تعداد 142 گزاره مرتبط با مرگ به روش نمونه گیری نظری و هدفمند، 152 مفهوم اولیه و 23 مقوله اصلی به دست آمد. همچنین مقوله «گریزناپذیری مرگ» با بیشترین بسامد به عنوان مقوله مرکزی انتخاب شد. در الگوواره (مدل پارادیمی) به دست آمده، «تقدیر الهی» و «زوال پذیری» به عنوان شرایط علی و «مرگ آگاهی» به عنوان شرایط زمینه ای و «سختی»، «پنهان بودن»، «ناخوشایند بودن» و «ترسناک بودن» مرگ جزو شرایط مداخله گر شناسایی شد. مهم ترین راهبردها (استراتژی) در این مدل، مواردی ازجمله «کنار آمدن با پدیده مرگ و پذیرش آن»، «غنیمت شمردن فرصت های زندگی»، «آمادگی برای مرگ»،    «برنامه ریزی برای آخرت»، «مرگ خودخواسته» و «عبرت آموزی» است. در نهایت نیز «عدم اضطراب از مرگ»، «رهایی از تعلقات دنیوی»، «رضایتمندی از کمبودها»، «تواضع» و «پشیمانی پس از مرگ» به عنوان پیامدهای مرگ اندیشی در این مدل به دست آمد.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، مرگ اندیشی، تحلیل کیفی، نظریه زمینه بنیاد، گراندد تئوری
  • فاطمه سیفعلی ئی* صفحات 82-107
    انسان موجودی است که باید اجتماعی زندگی کند. این مسیله را فطرت و خرد همه انسان ها تایید می کند. ایجاد و تداوم روابط صحیح اجتماعی اهمیت بسزایی در هویت یابی افراد، بهبود کیفیت زندگی، شکوفایی نیروها، افزایش بهره وری و درنتیجه سلامت اجتماعی دارد. هدف اصلی این پژوهش تبیین مولفه های سلامت روابط اجتماعی در قرآن کریم و کمک به کاربردی سازی آن در جامعه، متناسب با پیشرفت های علمی گسترده در حوزه علوم اجتماعی و روان شناسی است. رابطه با دیگران بخش اعظم فعالیت های روزانه و معمول افراد را به خود اختصاص می دهد و موفقیت در آن تا حدود زیادی پیش بینی کننده سلامت روان افراد جامعه است؛ ازاین رو پژوهش حاضر می کوشد با استفاده از روش تحلیل محتوا و با شناسایی مولفه های روابط اجتماعی مطلوب، دریچه ای فراروی خواننده گشوده و از این طریق، قدمی در راه گسترش روابط اجتماعی از بعد کمی و ارتقای سطح روابط از بعد کیفی بردارد. یافته ها در سه بخش روان شناختی، هیجانی و اخلاقی به مباحثی مانند خودآگاهی، خودکارآمدی، خودمهارگری، تاب آوری، قاعده طلایی پرداخته و نقش آن ها در سلامت تعاملات اجتماعی را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: مولفه های سلامت، سلامت روابط اجتماعی، روابط اجتماعی در قرآن کریم، روابط میان فردی
  • سعیده سادات موسوی نیا* صفحات 108-127
    توصیف دقیقی از نعمت های بهشتی وگستره بعد حسی و معنوی آنها در قرآن کریم تجلی یافته است. در اینکه لذات بهشت حسی است یا معنوی میان مفسران اختلاف نظر است، از این رو برخی بر این باورند که دلالت باطنی و تاویلی نعمت های حسی مد نظراست . این نوشتار بر آن است که با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کمی و کد گذاری بسته نشان دهد که  هر دو نعمت مورد تاکیداند و با بررسی دقیق و تحلیل کمی نعمات بهشتی به تفکیک سور مکی و مدنی نشان دهد که در سیر از سور مکی به سور مدنی از ذکر نعمات حسی کاسته شده و یادکرد نعمات معنوی چون رضوان الهی ، لقا و محبت الهی، و رحمت الهی فزونی یافته است. افزون بر این در سور مدنی از ذکر جزییات چگونگی نعمت ها سخنی به میان نیامده و یادکردی از خوردنی ها و نوشیدنی ها و مقام و اوصاف دقیق «حورالعین» با جاذبه های جسمی نیست؛ بلکه با تعبیر «ازواج مطهره» بر بعد معنوی نعمت و پاکی همسران بهشتی تاکید شده است.
    کلیدواژگان: نعمت حسی، نعمت معنوی، لذات بهشت، سور قرآن، ازواج مطهره
  • علی نجفی* صفحات 128-148
    قرآن کریم گذشته از اعجاز بیانی، در تنوع و خلاقیت بیان هم اعجازآمیز است. تاکنون درباره برخی از روش های بیانی قرآن؛ مانند بیان استدلالی، داستانی و... مباحثی مطرح شده؛ اما درباره پوشیده گویی و معنی دهی های تامل برانگیز این کتاب مقدس  پژوهش شایسته ای صورت نگرفته است. از قرن سوم هجری، برخی از مفسران گوشه چشمی به چنین زبانی داشته اند و الفاظی چون «تعریض»، «تهکم»، «تعییر» و... _ که از صنایع گوناگون «نقد هنری» به حساب می آیند_ در کتاب های تفسیری به چشم می خورند. در دوران معاصر، تک نگاری هایی در قالب مقاله و یا کتاب به صورت استطرادی و یا مستقل دراین باره منتشر شده است، اما نشان دادن چنین زبانی در قالب «ادبیات انتقادی و هنری» نکته ای است که این مقاله به عنوان یک پدیده نوپیدا، با نگاهی بیرونی و با روش توصیفی _ تحلیلی در مقام تبیین و ارزیابی آن است تا با چهارچوب و تعریف خاص نمود یابد و مسایلی چون طنز، هجو، لطیفه، هزل، تصاویر زاویه دار، قصه، روایت و نمایش های انتقادی_ فکاهی در قالب یک دانش منسجم شود. چنین نگرشی هم گره از بسیاری از مشکلات تفسیری خواهد گشود و هم به قرآن به عنوان منبعی برای الهامات انتقادی_ هنری، چه به لحاظ محتوایی و ساختاری، نگاهی نو خواهد داشت.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، اعجاز بیانی، نقد هنری، انتقاد هنری، طنز، هزل، هجو
|
  • Farideh Amini, Fatemeh Habibi *, Seyedeh Shirin Hejazi Pages 4-37

    Quantitative and qualitative research review in particular fields provides better understanding of how research is conducted, how methods are used, and how progress is made. The process of conducting research activities, especially interdisciplinary studies which have resulted in new achievements, should be assessed with systematic review in order to identify previous studies, approaches, and topics that researchers like. Also, it should be a criterion for carrying out future researches, so gaps and appropriate fields can be identified. As a systematic review and citation evaluation of cognitive linguistics studies are among the tools proposed in the field of interdisciplinary studies of Qur’an and tradition, the current study focuses on all the research conducted in the period of 2006 to 2021in the form of 112 articles, 9 treatises, 15 theses, and 6 books. The publication process, determining the most prolific authors and the most cited books and articles, calculation the amount of citation to various information sources, determining the language coverage of citations, assessing researchers’ participation and cooperation, and evaluating the content and quality of works are among the accomplishments of the present study.

    Keywords: Holy Qur’an, Cognitive Linguistics, Systematic review, interdisciplinary studies, Analyzing sources
  • Mehdi Bagheri *, Ahad Faramarz Gharamaleki Pages 38-57
    The present article deals with research issues related to verse 23 of al-Anbiya' Surah and their methodical classification along with answering method for each issue. This research seeks to answer this main question that how the problem-oriented approach can go beyond the problem and the difficulty of the “God who is not questioned” concept, to different problems in three sets of message analysis, message basics and metamessage to achieve the message and at the same time ensure the goodness of these issues. In the "message analysis" section, the research method is the logical analysis of the verse’s content structure in the form of four sub-branches: meaning expression, conceptual analysis, propositional analysis and systemic analysis. In the "analysis of the message basics” section, using the explaining the "causes" of the verse’s messages method, we analyze the imaginary and affirmative bases of the verse’s contents, and in the "Analysis of the Meta-Message" section, we analyze the consequences, accessories, results and objective effects of the verse’s contents. The problem-oriented encounter with “God who is not questioned”, considering the multi-origin nature of the issues hidden in the verse, passes the dangers of incoherent intermingling of the boundaries of disciplines, one-dimensional and referral interpretation, the application of theories to the verse’s content and arbitrary interpretation. It shows the necessity of inter-discipline in verse interpretation and methodical application of context analysis, old and new logic, philosophy and theology.
    Keywords: problem-oriented encounter, methodology, verse 23 of al-Anbiya' Surah, message analysis, metamessages analysis
  • Mohsen Kargar, Kamal Sahraei Ardekani *, Yasir Rezapour Mirsaleh, Yahya Mirhoseini Pages 58-81
    Human societies’ confrontation with death has been different; In addition to the advice to forget, some cultures, such as Islam, have prescribed death thinking at the top of their teachings. In this article, with the aim of discovering the model of religious death thinking, the thought of Imam Ali (A.S.) and the data of Nahj al-Balagha are studied. The research method is qualitative analysis and "grounded theory" method. First, in the information gathering stage, sentences containing the word "death" and its synonyms were extracted with the help of the Alawites encyclopedia software, and then the resulting data were coded in three stages using the Strauss and Corbin approach. From 142 propositions related to death, 152 primary concepts and 23 main categories were obtained through theoretical and purposeful sampling. In the meantime, the category of "death inevitability" with the highest frequency was chosen as the central category and other categories were discovered and connected to it as causal, contextual and intervening conditions. At the end, the strategies and consequences were obtained and all the categories were presented as a paradigm model.
    Keywords: Imam Ali (A.S.), Nahj al-Balagha, death thinking, Qualitative analysis, Grounded theory
  • Fatemeh Seifaliei, * Pages 82-107
    Man is a creature that must live in society. Nature and wisdom confirm this issue. Establishing and maintaining appropriate social communication has a great effect on people's identification, improving life quality, flourishing employees’ talents, increasing productivity and, as a result, social health. This research’s main goal is to explain the health components of social relations in the Holy Qur’an and to help its application in the society in accordance with the extensive scientific advances in social sciences and psychology. Since the relationship with others occupies most of the activities and the successful relations effect on mental health, this research, using the content analysis method, tried to identify the components of desirable social relationships in the way of expanding social relationships from a quantitative aspect and improve the level of relationships from a qualitative perspective. The findings in psychological, emotional and moral sections deal with topics such as: self-awareness, self-efficacy, self-control, resilience, and the golden rule as well as their role in the health of social interactions.
    Keywords: social health components, social relations, Interpersonal relations, Self-awareness
  • Saeeda Sadat Mousavinia * Pages 108-127
    A detailed description of the heaven’s blessings and their emotional and spiritual dimension has been revealed in the Holy Qur'an. There is a difference of opinion among commentators on whether the pleasures of heaven are sensual or spiritual, so some believe that the inner meaning and interpretation of sensual blessings is intended. This article aims to use the quantitative content analysis method and closed coding to show that both blessings are emphasized. With a detailed and a quantitative analysis of the heaven’s blessings, separated by Meccan and Medinite surahs, it shows that in the passage from the Meccan and Medinite surahs, sensual blessings is reduced and spiritual blessings such as divine pleasure, divine love, divine mercy is strengthened. In addition, in Medinite surahs, there is no mention of blessings details, and there is no mention of food and drinks, and the exact position and attributes of nymph with physical attractions, but with pure marriages, emphasized on the blessings’ spiritual dimension of and purity of heavenly wives.
    Keywords: sensual blessing, spiritual blessing, heaven’s pleasure, Qur’an surahs, pure marriage
  • Ali Najafi Sahnei, * Pages 128-148
    In addition to expressive miracle, the Holy Qur’an also has miracles in expression diversity and creativity. Until now, there have been discussions about some of the Qur'an expression methods, such as argumentative expression, story, etc.; but regarding implicit marginalizations and thought-provoking meanings, this valuable book has not been properly researched. Since the 3rd AH century, some commentators have discussed various features of such a language. Words such as "allusion", "antiphrasis", "vituperation" etc., are considered "art criticism" and used in commentary books. In the contemporary era, some articles or books have been published independently or by digression about this issue. This article aims to achieve a specific framework and definition by explaining and evaluating such language in the form of "critical and artistic literature" as a new phenomenon - from an external perspective - with a descriptive-analytical method. Issues such as: humor, satire, jokes, stories, narratives and critical shows should be integrated in the knowledge form. This view will solve many interpretive problems and show the Qur'an as a source for artistic critical inspirations, both in terms of content and structure.
    Keywords: Holy Qur’an, expressive miracle, Art criticism, artistic criticism, humor, satire